ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία μου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 54, ΤΚ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΤΗΛ/ΦΑΞ 2741083362 (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1ος ΟΡΟΦΟΣ), Greece
«Δεν μπορεί κανείς, να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς νόμους, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δε μπορούν να μεταβάλουν τα αισθήματα αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Από όλη την Ελλάδα για το παιδί με αναπηρία! 18ο Συνέδριο Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.μεΑ.

paidiki-anapiria-660
Με πάνω από 130 εκπροσώπους συλλόγων και γονέων και κηδεμόνων ατόμων με αυτισμό, νοητική αναπηρία, εγκεφαλική παράλυση, σύνδρομο Down, πολλαπλές αναπηρίες, ανήλικα άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες από όλη την Ελλάδα, ξεκίνησαν οι εργασίες του 18ουΕκλογοαπολογιστικού συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων ΑμεΑ, στο αμφιθέατρο της ΕΣΑμεΑ (Ελ. Βενιζέλου 236, Ηλιούπολη). Οι σύνεδροι και η απερχόμενη Εκτελεστική Επιτροπή τοποθετούνται το Σάββατο 9 Μαΐου, ενώ την Κυριακή 10 Μαΐου πραγματοποιούνται εκλογές, οι οποίες θα αναδείξουν το νέο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΣΓΚΑμεΑ για τα επόμενα 4 έτη.
 
Με την παρουσία τους τίμησαν το Συνέδριο ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, η γ, γραμματέας Πρόνοιας Μαρίνα Κουτσουρή, εκπροσωπώντας την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου η αντιπεριφερειάρχης για θέματα κοινωνικής πολιτικής Βιβή Τσαβαλιά, το μέλος της συντονιστικής επιτροπής για θέματα ΑμεΑ του «Ποταμιού» Απόστολος Σιαπέρας ενώ μήνυμα χαιρετισμού έστειλε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου.
 
Επίσης από το αναπηρικό κίνημα χαιρέτησαν ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος Γιάννης Γιάλλουρος, ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων Μιχάλης Κορωναίος και ο γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών Παναγιώτης Μαρκοστάμος, μεταφέροντας τους χαιρετισμούς για το Συνέδριο της ΠΟΣΓΚΑμεΑ του προέδρου του ΠΣΤ Ηλία Μαργιόλα και του προέδρου της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών Νικόλαου Γιαλλούρη.
 
Στο χαιρετισμό του ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Στρατούλης αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται μετά από συσκέψεις με την ΕΣΑμεΑ και τους φορείς της και αφορά αποκλειστικά σε θέματα αναπηρίας. Το νομοσχέδιο αναμένεται να αφορά τον εκσυγχρονισμό των ΚΕΠΑ, τη σύσταση νέας επιστημονικής επιτροπής για τον καθορισμό των μη αναστρέψιμων αναπηριών, που αυτή τη φορά θα είναι καθαρά επιστημονική: «Εκτός του εκπροσώπου της ΕΣΑμεΑ και του γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Γ. Ρωμανιά, όλα τα υπόλοιπα μέλη θα είναι γιατροί και επιστήμονες», τόνισε ο κ. Στρατούλης.  Άλλη διάταξη του νομοσχεδίου θα καταργεί την απαράδεκτη ρύθμιση να χάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα άτομα με αναπηρία που θα χρειαστούν νοσηλεία, το νοσήλιο για τις ΣΥΔ που θα καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία ενώ των ανασφάλιστων από την Πρόνοια κ.ο.κ.
 
Από την πλευρά της η γενική γραμματέας Πρόνοιας κ. Κουτσουρή χαιρέτησε τις εργασίες του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας, δήλωσε την αλληλεγγύη της στο γονεϊκό κίνημα, και μετέφερε τον χαιρετισμό της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου.
 
Παράλληλα και η κ. Τσαβαλιά, που είναι και γ. γραμματέας της Ομοσπονδίας Τυφλών τόνισε πώς είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται αυτοτελής τομέας για την κοινωνική πολιτική και τα άτομα με αναπηρία στην Περιφέρεια Αττικής και δήλωσε πώς αυτό δείχνει μια τάση και προθέσεις: «Οφείλουμε πάντα να κρίνουμε και να διεκδικούμε θέσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων και να διεκδικούμε να μπαίνει παντού η διάσταση της αναπηρίας. Από την Περιφέρεια προσπαθώ και εγώ μέσω του ΕΣΠΑ για περισσότερα έργα και δράσεις για τα άτομα με αναπηρία».
 
Ο κ. Σιαπέρας τόνισε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις παρείχαν αποσπασματικές λύσεις στα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία ενώ αυτό που χρειάζεται είναι ένα συνολικό Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Αναφέρθηκε στην ανεξάρτητη διαβίωση επισημαίνοντας ότι πρέπει να είναι ο κεντρικός άξονας που θα διέπει όλη τη ζωή.
 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ κ. Βαρδακαστάνης τόνισε πώς οι γονείς με τους αγώνες τους έχουν καλύψει το κενό της Πολιτείας στην πρωτοβάθμια φροντίδα των παιδιών με αναπηρία στη χώρα, ζήτησε από τον υπουργό να επανέλθουν τα ΚΕΚΥΚΑμεΑ στον δημόσιο τομέα πρόνοιας και χαιρέτησε την αλληλεγγύη και τους αγώνες που έρχονται. Στη συνέχεια βραβεύτηκε από τον πρόεδρο της ΠΟΣΓΚΑμεΑ Γιάννη Λυμβαίο για τη συνεισφορά του στο εθνικό, αναπηρικό και παγκόσμιο αναπηρικό κίνημα: «Ομόφωνα το ΔΣ της ΠΟΣΓΚΑμεΑ θέλει να σας τιμήσει για την πολύχρονη προσφορά της και να σας απονείμουμε τον τίτλο του επίτιμου μέλους της ΠΟΣΓΚΑμεΑ»! Την τιμητική διάκριση απένειμαν ο Στέλιος (άτομο με αυτισμό) και η Τσαμπίκα (άτομο με σύνδρομο Down).
 
Σειρά είχε ο απολογισμός πεπραγμένων της προηγούμενης διοίκησης από τον κ. Λυμβαίο, ο οποίος τόνισε τις υπέρμετρες δυσκολίες που συνάντησε το γονεϊκό και το αναπηρικό κίνημα τα τελευταία 4 χρόνια, μεσούσης της οικονομικής κρίσης. «Το Γενικό Συμβούλιο και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΣΓΚΑμεΑ εργαστήκαμε με προσήλωση στην κατεύθυνση επίτευξης των καταστατικών σκοπών της Ομοσπονδίας, αντιμετωπίζοντας τις δυσμενέστατες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πάρα πολύ κακής συγκυρίας που έπληξε τη χώρα και τους πολίτες της (ακόμη περισσότερο τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους), με γνώμονα του έργου και των προσπαθειών μας την προάσπιση και προώθηση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των ατόμων με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, ψυχοσωματικές, κινητικές και πολλαπλές αναπηρίες, αλλά και των γονέων και των οικογενειών όλων αυτών των ατόμων, καθώς και την ενδυνάμωση της εκπροσώπησης και της αυτοσυνηγορίας τους». Ο κ. Λυμβαίος αναφέρθηκε στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα 2014- 2015, στην υλοποίηση προγραμμάτων, σε εργασιακά – συνταξιοδοτικά θέματα, στα ΚΕΠΑ και στον ΚΕΒΑ, στην χρηματοδότηση των γονεϊκών δομών, σε θέματα του ΕΟΠΥΥ, στην ειδική εκπαίδευση, στα αναπηρικά επιδόματα, στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης κ.λπ.
 
«Αυτή την τραγικά δύσκολη περίοδο για τη χώρα, καταφέραμε να αναδεικνύουμε τα προβλήματα των παιδιών μας και μαζί με όλες και όλους τους ανάπηρους πολίτες αυτής της χώρας να μαχόμαστε πλάι – πλάι για τα παιδιά μας και τις οικογένειές μας».
 
Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίζονται, με τις τοποθετήσεις συνέδρων – γονέων από όλη τη χώρα΄

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.