ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία μου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 54, ΤΚ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΤΗΛ/ΦΑΞ 2741083362 (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1ος ΟΡΟΦΟΣ), Greece
«Δεν μπορεί κανείς, να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς νόμους, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δε μπορούν να μεταβάλουν τα αισθήματα αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Ελλείψεις στην εκπαίδευση, την εργασία και τις παροχές υγείας εντοπίζουν τα άτομα με αναπηρία

handicapped_2
«Τρύπες» στην εργασία, την εκπαίδευση και τις παροχές υγείας εξακολουθούν να εντοπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, διαπιστώνοντας ότι η οικονομική κρίση οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερες ανισότητες.
Στο συμπέρασμα κατέληξαν οι συμμετέχοντες σε ημερίδα με θέμα «Η υλοποίηση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία από την Ε.Ε.: Η αξιολόγηση της επίδρασης των καταληκτικών παρατηρήσεων της Επιτροπής της Σύμβασης και η μελλοντική πορεία», που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ- European Economic and Social Committee.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.)Ιωάννης Βαρδακαστάνης, «στην καρδιά της κρίσης, στην Ελλάδα, απουσιάζει ένα εθνικό πρόγραμμα δημόσιων πολιτικών για τα άτομα με αναπηρία, ενώ η έλλειψη σχεδιασμού κάνει τις όποιες πολιτικές, αναποτελεσματικές».
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη στοχευμένων πολιτικών για την υγεία, την εκπαίδευση και την απασχόληση ώστε τα Αμεα να προστατευθούν από μεγαλύτερο κοινωνικό αποκλεισμό και φτώχεια» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας δε, την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αύριο το πρωί, τόνισε ότι τα σχολεία για Αμεα έχουν πολλές ελλείψεις, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν επαρκώς και έτσι «το κουδούνι δεν θα χτυπήσει την ίδια μέρα για τα Αμεα».
Όσο για την ανεργία, αφού εξήγησε ότι δεν τηρούνται ξεχωριστά στοιχεία για τα Αμεα, εκτίμησε πως έχει εκτιναχθεί, συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι σε περιόδους οικονομικής σταθερότητας, είναι διπλάσια ή τριπλάσια από τη γενική ανεργία.
Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και στη γειτονική Ιταλία,σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιταλικού Φόρουμ για την Αναπηρία (FID) Rodolfo Cattani, ο οποίος εξήρε τη συμβολή της Ε.Σ.Α.μεΑ. στην αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με την αναπηρία στην Ελλάδα.
«Δεν έχουμε καμία υποστήριξη από το κράτος και μόνο τα μέλη μας στηρίζουν τη λειτουργία του Φόρουμ. Επιπλέον, η οικονομική κρίση δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στην εκπαίδευση, με κενά εργαζομένων στα ειδικά σχολεία και γενικότερα, χαμηλή ποιότητα κρατικών υπηρεσιών στα άτομα με αναπηρία» συμπλήρωσε.
Στο ίδιο μοτίβο είναι η κατάσταση και στην Ιρλανδία όπου, όπως λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Pat Clarke, «μας επιβλήθηκαν σκληρά μέτρα λιτότητας από την Τρόικα».
«Η εκπαίδευση, η ανεργία και οι υπηρεσίες που παρέχονται σε Αμεα έχουν πολλές δυσλειτουργίες, καθώς η λιτότητα έπληξε «τα πιο ώριμα «φρούτα», τις πιο ευάλωτες δηλαδή κοινωνικά ομάδες» διευκρίνισε.
Η ημερίδα ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή εκδήλωση, στην οποία έγινε μια πρώτη ανάλυση των συμπερασματικών παρατηρήσεων που συνέταξε η Επιτροπή για τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, μετά την εξέταση της Ε.Ε. για το πόσο έχει προχωρήσει στις υποχρεώσεις της αναφορικά με όσα αναφέρονται στη Σύμβαση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.