ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία μου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 54, ΤΚ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΤΗΛ/ΦΑΞ 2741083362 (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1ος ΟΡΟΦΟΣ), Greece
«Δεν μπορεί κανείς, να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς νόμους, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δε μπορούν να μεταβάλουν τα αισθήματα αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2015

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε όλη την χώρα φέρνει το τέλος στα προνοιακά επιδόματα

0697eb37845faf552e59febe9bdd6606_L
Το «μάζεμα» στα προνοιακά επιδόματα φέρνει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε όλη την χώρα
Έως 350.000 άτομα, θα μπορέσει σε πρώτη φάση να καλύψει η καθολική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), που το υπουργείο Εργασίας έχει δεσμευτεί από το τρίτο Μνημόνιο να θέσει σε λειτουργία από τον Απρίλιο του 2016 και μετά.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες Πρόνοιας προωθούν το συγκεκριμένο μέτρο, με στόχο να βοηθήσουν χιλιάδες συμπολίτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα διαβίωσης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Στην τελική του μορφή, το ΕΕΕ εκτιμάται ότι θα μπορεί να καλύπτει έως και 780.000 άτομα, που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας
Οι αρμόδιες υπηρεσίες Πρόνοιας έχουν διαπιστώσει πόσο δύσκολη και γραφειοκρατική ήταν η διαδικασία και γι” αυτό προετοιμάζονται να βρουν λύσεις άμεσα. Άλλωστε, από τον Απρίλιο και μετά, αποτελεί μνημονιακή δέσμευση η σταδιακή επέκταση του ΕΕΕ σε όλη την Ελλάδα. Η υποστελέχωση των υπηρεσιών στους δήμους, αλλά και ο τεράστιος όγκος των πολιτών που εκτιμάται ότι θα σπεύσουν για να καρπωθούν τη συγκεκριμένη παροχή, αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλες δυσκολίες. Στην πιλοτική εφαρμογή δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις πολιτών που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, αλλά επέμεναν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Επίσης, υπήρξαν περιπτώσεις που δεν δηλώνονταν τα ακριβή στοιχεία, είτε από λάθος, είτε από άγνοια. Οι αρμόδιες υπηρεσίες βρέθηκαν αντιμέτωπες με περιπτώσεις που ο δικαιούχος ήταν πολύτεκνος και στη δήλωσή του φαινόταν ότι δεν είχε καθόλου παιδιά. Όλα αυτά προκάλεσαν μεγάλες καθυστερήσεις, ενώ άφησαν πίσω και την καταβολή των δόσεων σε αρκετούς από τους δικαιούχους.
Έχει ήδη διαπιστωθεί ότι μπορεί να καταστεί εφικτό, στην καθολική του εφαρμογή, το μέτρο να εφαρμοστεί για 350.000 δικαιούχους από όλη τη χώρα, με ετήσιο κόστος περίπου 500 εκατ. ευρώ. Θα προηγηθεί η σχετική έκθεση για τα προνοιακά επιδόματα που ετοιμάζει η Παγκόσμια Τράπεζα έως το τέλος του τρέχοντος έτους και από την οποία θα επιδιωχθεί να υπάρξει συγχώνευση παροχών, με στόχο την εξοικονόμηση κόστους. Υπολογίζεται ότι ένα μεγάλο μέρος από τα χρήματα που χρειάζονται για να καλυφθεί το πρόγραμμα, θα βρεθούν από αυτό το συμμάζεμα των προνοιακών επιδομάτων, που επιχειρείται. Η εκτίμηση των υπηρεσιών Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας, με βάση τα εισοδήματα που δηλώθηκαν το 2013, είναι ότι μπορεί να φτάσει έως και τις 780.000 ο τελικός αριθμός των δικαιούχων, από το 2017 και μετά. Το κόστος του προγράμματος έχει υπολογιστεί ότι μπορεί να ανέλθει έως και το 1 δισ. ευρώ ετησίως.
Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο
ΠΗΓΗ : www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.