ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία μου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 54, ΤΚ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΤΗΛ/ΦΑΞ 2741083362 (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1ος ΟΡΟΦΟΣ), Greece
«Δεν μπορεί κανείς, να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς νόμους, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δε μπορούν να μεταβάλουν τα αισθήματα αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Ανατροπές – βόμβα στο ασφαλιστικό: Μειώσεις, νέα κριτήρια στις συντάξεις – Οι χαμένοι

sintaxiouxoi
Ανατροπές σοκ στο ασφαλιστικό και τις συντάξεις. Το πόρισμα της Επιτροπής των Σοφών, που παραδόθηκε χθες στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την Πέμπτη προβλέπει μεταξύ άλλων μείωση των συντάξεων, συνυπολογισμό της ατομικής και οικογενειακής περιουσίας
Το πόρισμα δεν έχει ποσοτικοποιηθεί και δεν περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη για το ύψος των εισφορών που θα καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι, αλλά και για το ύψος των συντάξεων που θα λαμβάνουν.
Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την καταβολή εθνικής και αναλογικής σύνταξης με βάση τις καταβαλλόμενες εισφορές σε ατομικούς λογαριασμούς, δηλαδή νοητή κεφαλαιοποίηση.
Η βασικότερη αλλαγή που προτείνουν είναι στη βασική σύνταξη των 360 ευρώ
Το νέο συνταξιοδοτικό σύστημα που προτείνει η επιτροπή σε κείμενο 28 σελίδων βασίζεται στις εισφορές του ασφαλισμένου (αναλογική ) τακτοποιημένες σε ατομικές μερίδες με βάση κανόνες νοητής κεφαλαιοποίησης + τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ που θα χορηγείται στα 67.
Ωστόσο αυτή  τη σύνταξη δε θα τη δικαιούνται όλοι αλλά μόνο όσοι διαβιούν στα όρια της φτώχειας αφού θα χορηγείται με βάση εισοδηματικά κριτήρια.
Δηλαδή θα λαμβάνεται υπόψη το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα αλλά και εισοδήματα από ενοίκια, μερίσματα, επενδύσεις και καταθέσεις.
Το τελικό ποσό της σύνταξης θα διαμορφώνεται με βάση το προσδόκιμο ζωής και τον τελικό αριθμό ετών που απασχολήθηκε ο ασφαλισμένος. Με αυτό τον τρόπο περιορίζεται ο κοινωνικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος.
Παράλληλα, προβλέπεται η εφαρμογή ενιαίων κανόνων και ποσοστών αναπλήρωσης για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους, με μεγάλους χαμένους τους ασφαλισμένους για πρώτη φορά, πριν από το 1993, που θα υποστούν σημαντικές μειώσεις συντάξεων.
Η Επιτροπή τάσσεται κατά της επιβολής οριζόντων μειώσεων στις συντάξεις, αναφέρεται στη δυνατότητα επαν-υπολογισμού των παροχών, με βάση τους ενιαίους κανόνες εισφορών και παροχών που θα ισχύσουν για τους ασφαλισμένους, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο πως θα μπορούσε να ολοκληρωθεί κάτι τέτοιο.
Παράλληλα, προτείνεται η δραστική μείωση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία ή σε ένα ασφαλιστικό ταμείο με την ενοποίηση κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Όμως και εδώ υπάρχει εναλλακτική πρόταση στο πόρισμα, η οποία προβλέπει την απόλυτη κεφαλαιοποίηση των επικουρικών συντάξεων και απόδοση στους ασφαλισμένους επικουρική σύνταξη ίση με τις εισφορές που έχουν καταβάλει.
Αυτό προτείνεται στην λογική της εφαρμογής ενιαίων κανόνων καταβολής εισφορών και παροχών για όλους τους ασφαλισμένους, ώστε να προκύψουν ενιαία ποσοστά και βάση υπολογισμού τους για κύρια σύνταξη, επικουρική και εφάπαξ παροχές.
Παρά την παράδοση του πορίσματος δεν είναι ξεκάθαρο από ποιους ασφαλισμένους θα ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου καθεστώτος, γι’ αυτό και η επιτροπή των υπηρεσιακών που έχει συσταθεί για να διασταυρώσει σε ποιες κατηγορίες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ενιαίοι κανόνες θα συνεχίσει το έργο της.
Το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων προτείνεται να μειωθεί στο 55% από 70% που προβλέπει ο Ν 3863/10 και ξεπερνά το 80% για ασφαλισμένους πριν το 1992.
Η μειοψηφούσα άποψη υποστηρίζει την καταβολή διατήρηση και επίσπευση του Ν. 3863/10 με την καταβολή εθνικής και αναλογικής σύνταξης χωρίς την υιοθέτηση εισοδηματικών κριτηρίων.
Μάλιστα προτείνεται η βελτίωση των συντελεστών αναπλήρωσης για όσους έχουν πολλά έτη ασφάλισης.
Στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσεται και η πρόταση για αντικατάσταση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, από μια ρήτρα ελεγχόμενου ελλείμματος και την εξασφάλιση κάποιου συγκεκριμένου ποσού ενίσχυσης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.