ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία μου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 54, ΤΚ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΤΗΛ/ΦΑΞ 2741083362 (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1ος ΟΡΟΦΟΣ), Greece
«Δεν μπορεί κανείς, να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς νόμους, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δε μπορούν να μεταβάλουν τα αισθήματα αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΚΕΠΑ

«Ανάσα» σε περισσότερους από 50 χιλιάδες συνταξιούχους με αναπηρία αναμένεται να δώσει διάταξη που θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Εργασίας που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες.

Με τη νέα ρύθμιση επιδιώκεται να δοθεί λύση στο πρόβλημα της αναστολής της χορήγησης της σύνταξης αναπηρίας ή του προνοιακού επιδόματος στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με αναπηρία, κατά τη διάρκεια της πολύμηνης αναμονής για την επανεξέτασή τους από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές.

Θα εξακολουθεί, δηλαδή, να χορηγείται η σύνταξη αναπηρίας στους συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη του σχετικού δικαιώματός τους. Θα χορηγείται ακόμη για ένα εξάμηνο, δικαίωμα ιατρικής περίθαλψης, το οποίο θα παρατείνεται εφόσον διαρκεί η ασθένεια.

Αντίστοιχα, οι ασφαλισμένοι στους οποίους έχει διαγνωστεί ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50% από την πρωτοβάθμια επιτροπή, θα λαμβάνουν ποσό που αντιστοιχεί στο 50% της προσωρινής σύνταξης χωρίς να χρειάζεται να αναμένουν, σε περίπτωση προσφυγής, τη δευτεροβάθμια υγειονομική κρίση.

Επίσης, όσοι ασφαλισμένοι έχουν καταθέσει αίτηση χορήγησης σύνταξης λόγω αναπηρίας και έχουν το δικαίωμα, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, να λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη θα λαμβάνουν ποσό που αντιστοιχεί στο 50% της προσωρινής σύνταξης.

Θα δίνεται, τέλος, το δικαίωμα στους γιατρούς του Ειδικού Σώματος να αποφαίνονται για την επ’ αόριστον διάρκεια της αναπηρίας εφόσον διαπιστώνουν ότι είναι μόνιμη και μη αναστρέψιμη, όπως π.χ. σε περιπτώσεις υπερηλίκων που λαμβάνουν επίδομα απολύτου αναπηρίας και είναι μονίμως κλινήρεις ή πάσχουν από άνοια, Αλτσχάιμερ κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.