ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία μου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 54, ΤΚ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΤΗΛ/ΦΑΞ 2741083362 (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1ος ΟΡΟΦΟΣ), Greece
«Δεν μπορεί κανείς, να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς νόμους, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δε μπορούν να μεταβάλουν τα αισθήματα αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Τα παιδιά μας, μπορούν να αγαπήσουν την αναπηρία!

kids banner with blue pennent
Τα παιδιά μας, μπορούν να αγαπήσουν την αναπηρία!
Έχω ξαναγράψει ότι η αναπηρία είναι μια κατάσταση που για διάφορους λόγους προκαλεί φόβο, κυρίως στους ενήλικες. Η άγνοια, η ανασφάλεια, η έλλειψη παιδείας μας οδηγούν στο να φοβόμαστε το άγνωστο και την ανατροπή. Στη σημερινή εποχή όμως, μήπως είναι καλό οι γονείς, το σχολείο και το εκπαιδευτικό σύστημα να αξιοποιήσει την αναπηρία και με έναν άλλο τρόπο, προς όφελος της κοινωνίας μας;
Τα παιδιά σε νεαρή ηλικία, αρκετά συχνά κοροϊδεύουν ή κάνουν ¨βάρβαρα¨ αστεία στους συνομήλικους τους, εάν φορούν γυαλιά, έχουν μερικά κιλά παραπάνω, δε μπορούν να μιλήσουν καθαρά, είναι σε αμαξίδιο, είναι κωφάλαλα και άλλες περιπτώσεις. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά, αυτή που οδηγεί τα παιδιά στο να αγαπήσουν το διαφορετικό. Άλλωστε πολλά παιδιά αγαπούν το διαφορετικό, γιατί βαριούνται εύκολα με τα ίδια και τα ίδια.
Αν τελικά τα μεγαλώναμε, με την ιδέα και το σκεπτικό, ότι η αναπηρία είναι μια διαφορετική κατάσταση, που μπορεί να προσφέρει σε αυτά, νέες χαρές, άλλου είδους παιχνίδια, μια άλλη οπτική στις φιλίες; Μήπως έτσι θα τα οδηγούσαμε σε ένα νέο μονοπάτι, μακριά από το ρατσισμό, τον εκφοβισμό προς τον αδύναμο, την αγάπη και τη φροντίδα προς το συνομήλικο τους; Άρα θα τους δίναμε τα σωστά εφόδια, ώστε στο μέλλον να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι και με σωστή συμπεριφορά!
school1
Τα παιδιά λεμέ είναι σαν ¨σφουγγάρι¨, κρατούν κάθε πληροφορία που λαμβάνουν από τους ενήλικες, μεγαλώνουν μαζί μας βάσει όσων ακούν και βλέπουν. Από εμάς εξαρτάται η επόμενη γενιά(και κάθε γενιά μετά από αυτή) να έρθει πιο κοντά στην αναπηρία. Να μιλήσουμε στα παιδιά μας, πως όταν ένας συμμαθητής τους αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα, να είναι εκεί για να τον βοηθήσουν, να τον στηρίξουν, να μάθουν από το διαφορετικό. Μόνο τότε θα μπορούμε να μιλάμε για μια γενιά παιδιών που θα βγάλει στην κοινωνία ανθρώπους καλύτερους, γεμάτους ευαισθησίες και αγάπη για το συνάνθρωπο.
Στο σχολείο, στο φροντιστήριο, στην παιδική χαρά, στα παιδικά πάρτι, να τους εξηγήσουμε ότι ζούμε και μεγαλώνουμε σε μια κοινωνία που υπάρχει και ο κωφός, ο τυφλός, ο άνθρωπος που του λείπει ένα χέρι, τα δύο πόδια, τι είναι το αμαξίδιο, τι ανάγκες έχει, τι μπορεί να κάνει το ίδιο το παιδί προς τα Αμεα! Ακόμα και ως γονείς εάν δε ξέρετε τι οδηγίες να δώσετε, υπάρχει πάντα η πιο σημαντική: μάθετε στο παιδί σας, να αγαπά το διαφορετικό!
Βογιατζής Ηλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.