ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία μου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 54, ΤΚ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΤΗΛ/ΦΑΞ 2741083362 (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1ος ΟΡΟΦΟΣ), Greece
«Δεν μπορεί κανείς, να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς νόμους, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δε μπορούν να μεταβάλουν τα αισθήματα αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου 2014

Δυσανεξία στη γλουτένη: Τι σχέση έχει με καρκίνο και καρδιαγγειακά!!!

Δυσανεξία στη γλουτένη: Τι σχέση έχει με καρκίνο και καρδιαγγειακά 

Η κοιλιοκάκη είναι η γνωστή πλέον στους περισσότερους δυσανεξία στη γλουτένη, μία πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη.
Αποτελεί κληρονομική πάθηση και επειδή η βλάβη προκαλείται από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, θεωρείται αυτοάνοσο νόσημα.
Βρετανοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Nottingham στην Αγγλία, διερεύνησαν τις πιθανότητες οι ασθενείς που πάσχουν από κοιλιοκάκη να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του στομάχου ή καρδιοαγγειακή νόσο.

Η αντίδραση του οργανισμού στην κοιλιοκάκη είναι η παραγωγή αντιγλιαδινικών αντισωμάτων, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του εσωτερικού τοιχώματος του λεπτού εντέρου.
Τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας, έρχονται να καθησυχάσουν τους πάσχοντες ασθενείς, αφού δεν διατρέχουν κίνδυνο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, να πεθάνουν από καρκίνο στο στομάχι ή καρδιοαγγειακή νόσο.
Αντίθετα, σε ό,τι αφορά την καρδιά, τα άτομα με κοιλιοκάκη τείνουν να έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και είναι λιγότερο πιθανό να καπνίζουν από το γενικό πληθυσμό, επομένως είναι λογικό ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις να μην εμφανίζονται τόσο συχνά σε αυτούς.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια μεγάλη βάση δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου από τα αρχεία πρωτοβάθμιας φροντίδας μεταξύ 1998 και 2012 για να προσδιορίσουν σχεδόν 11.000 άτομα με κοιλιοκάκη, και πάνω από 100.000 παρόμοιους ανθρώπους χωρίς κοιλιοκάκη ως ομάδα σύγκρισης. Από τους 10.825 ασθενείς με κοιλιοκάκη, 773 έχασαν τη ζωή τους, ποσοστό το οποίο ήταν παρόμοιο με το ποσοστό θνησιμότητας στην ομάδα σύγκρισης.
Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, δύο εκατομμύρια Αμερικανοί μπορεί να πάσχουν από κοιλιοκάκη, αλλά οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν.
onmed.grΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.