ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία μου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 54, ΤΚ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΤΗΛ/ΦΑΞ 2741083362 (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1ος ΟΡΟΦΟΣ), Greece
«Δεν μπορεί κανείς, να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς νόμους, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δε μπορούν να μεταβάλουν τα αισθήματα αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2015

ΚΕ.Π.Α.:Σε ομηρία παραμένουν χιλιάδες ανάπηροι!

amea1
Κατατέθηκε (13/01/2014) ερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι δεν έχει εφαρμοστεί η  ακόμα η Υπουργική Απόφαση για τις 43 μη αναστρέψιμες παθήσεις  από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), με αποτέλεσμα να παραμένουν σε ομηρία παραμένουν χιλιάδες ανάπηροι συμπολίτες μας!
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
ΣΥΡΙΖΑ 
Ερώτηση
 Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
 -          Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
-          Υγείας
  Θέμα: Σε ομηρία παραμένουν χιλιάδες ανάπηροι συμπολίτες μας! Η Υπουργική Απόφαση για τις 43 μη αναστρέψιμες  παθήσεις δεν εφαρμόζεται ακόμα από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.)! 
Με Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε στις 31 Οκτωβρίου 2013 από τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ορίστηκαν συνολικά 43 παθήσεις για τις οποίες κρίθηκε ότι είναι μη αναστρέψιμες και κατά συνέπεια  δεν χρειάζεται οι ασφαλισμένοι να επαναξιολογηθούν από τις Υγειονομικές Επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).
Παρόλα αυτά, οι γραμματείες των ΚΕ.Π.Α, μέχρι και σήμερα, δεν έχουν καμία ενημέρωση για το θέμα, ούτε έχουν λάβει επίσημα την απόφαση  (ή σχετική εφαρμοστική εγκύκλιο) για την επέκταση των 43 μη αναστρέψιμων παθήσεων. Υπογραμμίζουμε, μάλιστα,  ότι  η εν λόγω Υπουργική απόφαση, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ήδη από τις 18 Νοεμβρίου 2013 (11321/οικ. 31102/1870,ΦΕΚ 2906/18-11-2013).
Ως εκ τούτου η κατάσταση ομηρίας και ταλαιπωρίας χιλιάδων αναπήρων συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, επιβεβαιώνοντας καθημερινά την κυβερνητική αναλγησία και αδιαφορία σε βάρος των πιο ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Οφείλουμε, τέλος, να επισημάνουμε ότι σε αυτή την λίστα των 43 παθήσεων διαπιστώνονται τόσο παραλείψεις πολλών μη αναστρέψιμων παθήσεων όσο και παραλείψεις σε κάποιες αναφερόμενες παθήσεις που εξαιρούν αναιτιολόγητα πολλούς πάσχοντες της ίδιας πάθησης. Ταυτόχρονα, δεν έχει υπάρξει αντιστοίχιση των παθήσεων του Πίνακα με τα όσα αναφέρονται για τις παθήσεις στον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας (Ε.Π.Π.Π.Α.), που είναι θεσμικά κατοχυρωμένος ως οδηγός για τις Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕΠΑ για την έκδοση των βεβαιώσεων αναπηρίας.
 Για το θέμα αυτό, ήδη από τις 27/11 είχαμε καταθέσει ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας (Α.Π. 4307), επισημαίνοντας παραλείψεις στον συγκεκριμένο πίνακα αλλά και παραθέτοντας συγκεκριμένα παραδείγματα παθήσεων που δεν αναφέρονται και θα έπρεπε να συμπεριληφθούν, όπως και άλλες που ενδέχεται να προκύψουν μέσα από την νέα εκτίμηση. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση από τα αρμόδια Υπουργεία.
Επειδή είναι πολιτικά απαράδεκτο και  κοινωνικά ανάλγητο να συνεχίζεται η ομηρία, η ταλαιπωρία και ο εμπαιγμός χιλιάδων πολιτών με αναπηρία,
Επειδή κρίνεται κοινωνικά δίκαιο να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στον Πίνακα με τις παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστον ώστε, να απαλλαγούν τα άτομα με αναπηρία και οι πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις από τις συνεχείς επαναξιολογήσεις από τις Υγειονομικές Επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).
 
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
-          Πότε επί τέλους θα εφαρμοστεί η Υπουργική Απόφαση (11321/οικ. 31102/1870, ΦΕΚ 2906/18-11-2013) σύμφωνα με την οποία δεν χρειάζεται οι ασφαλισμένοι που φέρουν κάποια από τις 43 εν λόγω παθήσεις, να επαναξιολογηθούν από τις Υγειονομικές Επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ);
-          Σκοπεύει η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή να επανεξετάσει την κατάρτιση της λίστας και να συμπεριλάβει τις παθήσεις που αναφέρονταν στην ερώτησή μας (Α.Π. 4307/27.11.2013), καθώς και άλλες που ενδέχεται να προκύψουν μέσα από την εκτίμηση;
Οι ερωτώντες Βουλευτές:
Στρατούλης Δημήτρης
Κουρουμπλής Παναγιώτης
 Μαντάς Χρήστος
 Καραγιαννίδης Χρήστος
 Βαμβακά Ευγενία (Τζένη)
Μητρόπουλος Αλέξιος
 Ζαχαριάς Κώστας
 Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία (Λίτσα)
Ζερδελής Ιωάννης
 Κατριβάνου Βασιλική
 Μιχαλάκης Νίκος
 Ξανθός Ανδρέας
 Σταθάς Ιωάννης
 Μπάρκας Κωνσταντίνος
Αμανατίδης Γιάννης
 Βαρεμένος Γιώργος
 Γαϊτάνη Ιωάννα
Γάκης Δημήτρης
 Γελαλής Δημήτρης
 Γεροβασίλη Όλγα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.