ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία μου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 54, ΤΚ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΤΗΛ/ΦΑΞ 2741083362 (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1ος ΟΡΟΦΟΣ), Greece
«Δεν μπορεί κανείς, να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς νόμους, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δε μπορούν να μεταβάλουν τα αισθήματα αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Αλλαγή διάθεσης δελτίων στάθμευσης σε άτομα με αναπηρία

amea-ellada-europiΟ Συνήγορος του Πολίτη εξέτασε το ζήτημα της μη χορήγησης δελτίου στάθμευσης σε άτομα με αναπηρία που είναι κάτοχοι οχημάτων που δεν έχουν ταξινομηθεί ως «αναπηρικά». Η καλή συνεργασία της Αρχής με την αρμόδια υπηρεσία συνέβαλε στην αλλαγή πρακτικής για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Αναλυτικά :
Ο Συνήγορος του Πολίτη παρέλαβε αναφορά η οποία έθετε το ζήτημα της μη χορήγησης δελτίου στάθμευσης σε άτομα με αναπηρία που είναι κάτοχοι οχημάτων που δεν έχουν ταξινομηθεί ως «αναπηρικά» (κατά τις διατάξεις του άρθρου 16 του ν. 1798/88 όπως αυτό τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 23 του ν. 1882/90).
Στο πλαίσιο της διερεύνησης της αναφοράς η Αρχή απέστειλε επιστολές στο τότε Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, με προτάσεις της. Είχε την άποψη ότι πρέπει να προωθηθούν από την αρμόδια υπηρεσία οι προτεινόμενες ρυθμίσεις για μία αποτελεσματικότερη προστασία των ατόμων με αναπηρία. Ως κριτήριο για τη χορήγηση του δελτίου στάθμευσης πρέπει να λαμβάνεται υπ΄ όψιν η ιδιότητα του αναπήρου και όχι η αγορά του αυτοκινήτου ως αναπηρικού.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Αρχής με το Τμήμα Συντονισμού Θεμάτων Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων ενημερωθήκαμε για την τελική εισήγηση της ομάδας εργασίας προς την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων σχετικά με την κατάρτιση επιχειρησιακού σχεδίου για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία στις υποδομές και στο δομημένο περιβάλλον.μ)
Η συνεργασία του Συνηγόρου του Πολίτη με την αρμόδια υπηρεσία συνέβαλε στην αλλαγή πρακτικής για το θέμα της διάθεσης δελτίων στάθμευσης ΑΜΕΑ, με αποτέλεσμα την έκδοση εγγράφου που συμπληρώνει τη διευκρινιστική εγκύκλιο μεαρ. πρ. 844/12.7.2007, η οποία εκδόθηκε ως συνέχεια του Π.Δ. 241/2005 (ΦΕΚΑ΄290).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.