ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία μου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 54, ΤΚ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΤΗΛ/ΦΑΞ 2741083362 (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1ος ΟΡΟΦΟΣ), Greece
«Δεν μπορεί κανείς, να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς νόμους, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δε μπορούν να μεταβάλουν τα αισθήματα αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Το κάπνισμα συρρικνώνει τον εγκέφαλο


Το κάπνισμα προκαλεί λέπτυνση στον φλοιό του εγκεφάλου, βλάπτοντας με το πέρασμα του χρόνου τη μνήμη και επηρεάζοντας τις γλωσσικές ικανότητες και την αντίληψη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Μολονότι, δε, το πάχος του εγκεφαλικού φλοιού αρχίζει να αποκαθίσταται έπειτα από τη διακοπή του καπνίσματος, είναι πιθανό να μην ξαναγίνει ποτέ όπως ήταν πριν από την έναρξη του καπνίσματος.
Τη μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Molecular Psychiatry», πραγματοποίησε διεθνής ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον δρα Σέριφ Καράμα, επίκουρο καθηγητή Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ του Καναδά.
Οι ερευνητές επιστράτευσαν 244 άνδρες και 260 γυναίκες, μέσης ηλικίας 73 ετών, άλλοι εκ των οποίων ήσαν νυν καπνιστές, άλλοι πρώην και άλλοι δεν είχαν καπνίσει ποτέ.
Όλοι τους υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου, οι οποίες αποκάλυψαν ότι οι νυν καπνιστές είχαν τον πιο λεπτό εγκεφαλικό φλοιό απ’ όλους.
Οι πρώην καπνιστές βρίσκονταν σε μία ενδιάμεση κατάσταση, με όσους είχαν κόψει πρόσφατα το κάπνισμα να έχουν πιο λεπτό φλοιό απ’ ό,τι όσοι το είχαν κόψει πολλά χρόνια νωρίτερα.
Το εύρημα αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από το αν κάπνιζαν πολλά ή λίγα τσιγάρα, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες ότι η βλάβη είναι έως ένα βαθμό αναστρέψιμη.
Όπως, όμως, έδειξε η μελέτη, πιθανότατα θα απαιτηθούν πολλά χρόνια διακοπής για να ανακάμψει σε σημαντικό βαθμό ο εγκέφαλος: διαφορές στο πάχος του εγκεφαλικού φλοιού ήσαν εμφανείς ακόμα και σε εθελοντές οι οποίοι είχαν πάψει να καπνίζουν πριν από 25 χρόνια.
Τον πιο παχύ εγκεφαλικό φλοιό απ’ όλους είχαν οι εθελοντές οι οποίοι ουδέποτε είχαν καπνίσει.
Η λέπτυνση του εγκεφαλικού φλοιού δεν είναι διόλου αθώα, ούτε οι συνέπειές της τελειώνουν στα κενά μνήμης ή σε κάποιο λεκτικό πρόβλημα. Προγενέστερες μελέτες την έχουν συσχετίσει με πολυάριθμα προβλήματα υγείας στα οποία συμπεριλαμβάνονται η νόσος Αλτσχάιμερ και διάφορες ψυχικές νόσοι, όπως η σχιζοφρένεια.
Πηγή : Web Only tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.