ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η φωτογραφία μου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 54, ΤΚ 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΤΗΛ/ΦΑΞ 2741083362 (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1ος ΟΡΟΦΟΣ), Greece
«Δεν μπορεί κανείς, να θεσμοθετήσει νομικά ηθικούς νόμους, αλλά μπορεί να κατευθύνει τη συμπεριφορά. Οι επιταγές του νόμου δε μπορούν να μεταβάλουν τα αισθήματα αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα φραγμό για όσους δεν έχουν αισθήματα» ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Οι προϋποθέσεις που θέτει το Υπ. Εργασίας για την Κοινωφελή Εργασία του ΟΑΕΔ

9e3e254c2503c50d1cb52ebae89517d2_L
















Ξεκινάει στα τέλη Φεβρουαρίου το πολυσυζητημένο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, που στόχο έχει να βρουν δουλειά πάνω από 52.000 άνεργοι σε θέσεις εργασίας πεντάμηνης απασχόλησης στον ευρύτερο δημόσιο φορέα
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα ανάμεσα στο προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, δεσμεύτηκε ότι θα ξεκινήσει στο τέλος του τρέχοντος μήνα το πρόγραμμα κοινωφελούς απασχόλησης.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, αρμόδια για θέματα ανεργίας, κ. Ράνια Αντωνοπούλου
ο σχεδιασμός του προγράμματος από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου παρουσίασε σοβαρά προβλήματα, θέση την οποία συμμερίστηκαν και οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ. Η κ. Αντωνοπούλου, για να μπορέσει να ξεκινήσει το πρόγραμμα στα τέλη Φεβρουαρίου, κάλεσε σε συνεργασία τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης για τα ζητήματα:
•    Της επικαιροποίησης της κατανομής των θέσεων εργασίας αυστηρά με βάση το πληθυσμιακό κριτήριο. Επιδίωξη του υπουργείου είναι στο μέλλον να ληφθούν υπόψη πρόσθετα κριτήρια για την κατανομή των θέσεων, και συγκεκριμένα αυτά της φτώχειας και της ανεργίας σε τοπικό επίπεδο.
•    Της δημιουργίας νέων μηχανισμών παρακολούθησης και αξιολόγησης των προγραμμάτων, για την ανατροφοδότηση των πληροφοριών, ώστε να καταστεί περισσότερο κοινωνικά αποδοτική η υλοποίησή τους.
•    Της θέσπισης διαδικασίας καταγραφής και διευθέτησης τυχόν ενστάσεων που υποβάλουν εργαζόμενοι στο πρόγραμμα.
•    Της δημιουργίας μηχανισμού που θα μπορεί  να συλλέγει  πληροφορίες από τους ωφελούμενους αναφορικά με την τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς και για  τυχόν δυσλειτουργίες στην εκτέλεση του προγράμματος.
Οι παραπάνω προτάσεις βρήκαν σύμφωνους τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ και αποφασίστηκε από κοινού η σύσταση ομάδας εργασίας του Υπουργείου και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να αποσαφηνιστούν όλα τα ζητήματα υλοποίησης του προγράμματος.
Ας σημειωθεί ότι το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, είχε εξαγγελθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο και η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) είχε υπογραφεί στις 26 Νοεμβρίου 2014. Παρόλ’ αυτά μέχρι την προκήρυξη των εκλογών που πραγματοποιήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2014, το πρόγραμμα δεν ξεκίνησε.
Όπως είναι γνωστό από τον ΟΑΕΔ, η υπηρεσίες είναι έτοιμες για να προχωρήσουν στην διαδικασία επιλογής των ανέργων που θα μπορέσουν να καλύψουν τις 52.000 θέσεις σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), σε σχολεία, σε μουσεία, σε νοσοκομεία, σε πανεπιστήρια σε Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και γενικότερα σε φορείς του δημοσίου που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα. Με την έναρξη του προγράμματος θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν οι προσωρινοί πίνακες δικαιούχων. Στη συνέχεια υποβάλλονται ενστάσεις, που ελέγχονται από αρμόδια επιτροπή. Ακολούθως, αναρτώνται οι τελικοί πίνακες δικαιούχων. Όσοι επιλεχθούν για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, πρέπει να παρουσιαστούν στις θέσεις τους, 15 μέρες μετά την ανάρτηση των οριστικών πινάκων. Η αμοιβή εξαρτάται από την ηλικία των συμμετεχόντων. Όσοι είναι έως 25 ετών θα λαμβάνουν 427 ευρώ το μήνα (17,1 ευρώ ημερομίσθιο), ενώ όσοι είναι άνω των 25 ετών θα λαμβάνουν 490 ευρώ το μήνα (19,6 ευρώ ημερομίσθιο).
Δείτε επίσης  : Κοινωφελής Εργασία ΟΑΕΔ: Ανοίγουν οι αιτήσεις τέλος του μήνα
ΠΗΓΗ : www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γραψτε το σχόλιο σας. Πολιτικά, Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια δεν έχουν θέση σε αυτό το site και θα διαγράφονται.